Projenin temelleri, 2011 yılı başlarında, içinde Mayıs 2012’de gerçekleştirilmesi düşünülen 4. Uluslararası Türkiyat Araştırmaları Sempozyumu’nun da yer aldığı farklı etkinlikler ve alt projeler içeren bir planlama ile atılmıştır. Sempozyum teması Prof. Dr. Ülkü Çelik Şavk’ın önerisi ile “dilleri ve kültürleri yok olma tehlikesine maruz Türk toplulukları” olarak belirlenmiş ve düzenleme kurulu üyelerinden Doç. Dr. Süer Eker’e ait “son sesler duyulmadan” “motto”su ile planlama sürecinin ardından uygulama süreci başlatılmıştır.
Bu süreçte, hem dört alt proje üzerine yapılandırılan “Tehlikedeki Diller Projesi”nde deneyimlerinden yararlanmak hem de Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü’nün lisansüstü eğitim programını güçlendirmek amacı ile Frankfurt Goethe Üniversitesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Marcel Erdal, Prof. Dr. Ülkü Çelik Şavk tarafından “TÜBİTAK 2221 Konuk Bilim İnsanı Destekleme Programı” kapsamında davet edilmiştir. Erdal’ın bu program aracılığı ile Hacettepe Üniversitesinde görev yapmasının yalnızca projenin hedeflerine başarıyla ulaşmasına değil, Türkiye Türkolojine de önemli bir katkı sağlayacağı değerlendirilmiştir. Sayın Erdal, bu program çerçevesinde çalışmalarına devam etmektedir.
Proje çalışmaları devam ederken Hacettepe Üniversitesinde gerçekleşen yönetim değişikliği nedeni ile planlanan bazı alt projeler daha sonraki bir tarihte yeniden ele alınmak üzere beklemeye alınmış, ancak programlı bir faaliyet olan “4. Uluslararası Türkiyat Araştırmaları Sempozyumu”, önceki Düzenleme Kurulu tarafından hazırlandığı kadarı ile ve kararlaştırıldığı gibi “Dilleri ve Kültürleri Yok Olma Tehlikesine Maruz Türk Toplulukları” teması ile düzenlenmiştir.
Tehlikedeki Diller Projesi, kısa bir aradan sonra bu kez farklı bir yapılanma ile hayata geçirilmeye başlamıştır. Bu yapılanma çerçevesinde, tehlikedeki dillere yönelik web sayfasının oluşturulması, benzer şekilde, tehlikedeki dillere yönelik bir el kitabının hazırlanması (Tehlikedeki Türk Dilleri El Kitabı/Kırmızı Kitap) ve bu çalışmaların sürekliliğini sağlamak üzere “Tehlikedeki Diller Dergisi” adı ile bir uluslararası e-dergi yayımlanması kararlaştırılmıştır.