Dünyanın Çatısında Unutulanlar ve Matthieu Paley

 

Afganlıların, “Dağlar o kadar yüksek ki kuşlar bile tırmanarak üzerinden geçmek zorunda kalıyor.” diye söz ettikleri, Dünya’dan çok, Ay’ın yüzeyine benzetilen bir coğrafyada yaşayan Pamir Kırgızları, dünyanın çok farklı coğrafyalarına ünlü Fransız fotoğraf sanatçısı Matthieu Paley’in profesyonel objektifinden akseden olağanüstü fotoğraflarla tanıtılıyor.

Paley, 2000, 2008 ve 2011 yıllarında, aralarında yaşadığı Pamir Kırgızlarının zorlu yaşam koşullarını sıkça vurgulayan ve dünyanın diğer bölgelerinde yaşayanlara “Bu sene kış çok soğuk geçti.” diye dert yanmadan önce durup düşünmelerini öğütleyen ve Dünyanın Çatısında Unutulanlar’ı hatırlatmaya çalışan bir sanatçı. Kış mevsiminin yılın yarısından fazla hüküm sürdüğü, sıcaklığın -40 °C’nin altına düştüğü, gri ve beyazın hâkim olduğu Pamir zirvelerindeki tek yaşam belirtisi, Kırgız kadınların parlak pembe-kırmızı renkli kıyafetleri, Paley’e göre. Bunu da fotoğrafları ile çarpıcı biçimde belgeliyor. Bundan başka sanatçının objektifinden bir renk daha yansıyor: Yanakların soğuktan mora kaçan kırmızısı…

Afganistan’ın Wakhan koridorundaki Büyük ve Küçük Pamir bölgelerinde yaşayan ve o bölgeye atfen ‘Pamir Kırgızları’ olarak adlandırılan Kırgızlar, günümüzde yaklaşık 1,000 kişiye düşen nüfusu ile hem yaşam hem de bu yolla günden güne yok olmaya doğru sürüklenen dil ve kültürlerini koruma mücadelesi veriyorlar. Zaman zaman bu koruma içgüdüsü ile topraklarından uzaklaşmayı bile göze alabiliyorlar. 1982 yılında Türkiye’ye göç eden ve Van’da yaşayan Ulupamir Kırgızları gibi.

Erişim: http://www.paleyphoto.com/