Başkurtlar ve Nogaylar Üzerİne Konferans
Hazal Elmalı, Dilara Erdem
Başkent Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümü 4. sınıf öğrencilerinden Hazal Elmalı ve Dilara Erdem’in Doç. Dr. Süer EKER rehberliğinde, 8 Mayıs 2012 tarihinde “Kıpçak Grubu Dil Ailesi” kapsamında Nogay ve Başkurt Türkçeleri hakkında öğrencilere yönelik olarak düzenlediği söyleşiye Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı (TÜRKSOY) Başkurdistan temsilcisi Ahat Salihov ve Nogay Türkleri Derneği Başkanı Sami Nogay konuşmacı olarak katılmışlardır.
Söyleşinin ilk bölümünde Hazal Elmalı ve Dilara Erdem, Kıpçak dili coğrafyası hakkında hazırladıkları sunumu katılımcılarla paylaşmış sonrasında ise sözü konuşmacılardan Sami Nogay’a bırakmıştır. Bu bölümde Sami Nogay, Nogay Türklerinin tarihi, kültürü hakkında bilgi vermiş ve katılımcıların sorularını cevaplamıştır.
Son bölümde konuşmacımız Ahat Salihov, Başkurtça ve Türkiye Türkçesi arasındaki benzerliklerden ve farklılıklardan bahsederek konuşmasına başlamıştır. Başkurtların tarihini, yaşayış biçimlerini, bugün nerede yaşadıklarını, günümüzde ne kadar konuşuru kaldığını görsellerle ve istatistiklerle destekleyerek Başkurtlar hakkında genel bir bilgi vermiştir. Salihov, yanında getirmiş olduğu geleneksel Başkurt kıyafetlerinin katılımcıların denemelerine müsaade etmiştir.
Başkent Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümü 4. sınıf öğrencilerinden Şükran Sedef Çevik, Ahat Salihov’a bir sürpriz olmak söyleşinin sonunda Başkurtça “Uralım” adlı şarkıyı seslendirmiştir. Şükran Sedef Çevik’in seslendirdiği şarkı, Ahat Salihov tarafından Başkurt Devlet radyosuna ulaştırılmış ve Başkurt devlet radyosu Başkent Üniversitesindeki bu etkinlikle ilgili haberin yanı sıra “Uralım” adlı şarkıyı yayımlamıştır.
Rusya Federasyonu birleşiminde yaşayan Başkurtların dili, Başkurtça tehlikedeki dillerden sayılmaktadır. Ahat Salihov’a göre, sadece ailelerin kendi içlerinde Başkurtça konuşması bu dilin yaşaması için yeterli değildir.