Tehlİkedekİ Türk Dİllerİ Projesİ Kazakİstan Büyükelçİlİğİ’nde
“Tehlikedeki Türk Dilleri Projesi”, proje yürütücüleri Doç. Dr. Süer Eker ve Prof. Dr. Ülkü Çelik Şavk tarafından Kasım 2012’de Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği’nde bir sunumla tanıtıldı. Hazırlık çalışmaları iki yıl sürmüş olan bu proje, yaklaşık iki aydan bu yana www.tehlikedekidiller.com adresinden Türk kamuoyu ile paylaşılmakta, kısa bir süre sonra yayımına başlanacak İngilizce arayüzü sayesinde de dünya kamuoyu ile paylaşılacaktır.
Kendisi de bir Türkolog olan Kazakistan Büyükelçisi Prof. Dr. Canseyit Tüymebayev, bir süre Kazakistan Devlet Üniversitesi Filoloji Fakültesi’nde öğretim görevlisi ve doçent olarak çalışmış, daha sonra bürokrat olarak Kazakistan Dışişleri Bakanlığı’nda genel müdürlük, çeşitli ülkelerde büyükelçilik baş katipliği, başkonsolosluk, büyükelçilik, cumhurbaşkanlık danışmanlığı gibi görevlerden sonra 2007-2010 arasında Kazakistan Eğitim ve Bilim Bakanı olmuştur. Bakanlık görevini sürdürdüğü 2008 yılında bugün merkezi Astana’da bulunan Türk Akademisi’nin kurulmasına da öncülük etmiştir. 2010 Ekim ayı itibarıyla da Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği görevini sürdürmektedir.
Tehlikedeki Türk Dilleri Projesi’ni tanıtımına başlamadan önce proje yürütücüleri tarafından kendisine sunulan çeşitli yayınları inceleyen Sn. Tüymebayev, Türkiye’de sürdürülen Türkoloji çalışmaları hakkındaki görüşlerini paylaşmış, Batı ülkelerinde ve Rusya’da yapılan çalışmalar üzerinde de durmuştur.
Tehlikedeki diller konusunu çok önemli bulduğunu belirten Büyükelçi, projeyi dikkatle incelemiş, çeşitli soru ve yorumları ile de ileride daha da geliştirilmesi yönünde katkı sağlamıştır. Özellikle şu an yalnızca Türkçe ve İngilizce yayımlanması planlanan “Tehlikedeki Türk Dilleri Elkitabı”nın mutlaka Rus dilinde de yayımlanması gerektiğine dikkat çekmiştir.
Yaklaşık bir buçuk saat süren proje tanıtım toplantısı, verimli ve projenin geleceği için yüreklendirici bir biçimde geçmiştir. Tehlikedeki Türk Dilleri Projesi’ni tanıtma fırsatı verdiği için Sayın Büyükelçiye buradan tekrar teşekkür eder, katkıları için de şükranlarımızı sunarız.
Ülkü Çelik Şavk-Süer Eker